Internet vagy mozgás?

A te gyermeked is állandóan a gép előtt ül, folyton csak játszik és nem lehet kirobbantani onnan? A tánc jó megoldás lehet!

🤓

Készítettem egy interjút egyik tanítványommal, Balázzsal, és biztató visszaigazolást kaptam arról, hogy jó hatással van a tánc azokra a gyerekekre is, akik túl sok időt töltenek a képernyő előtt.

A beszélgetésből kiderült, hogy régebben órákon keresztül játszott megállás nélkül, ami mostanra csökkent, és ezt részben a táncnak köszönheti. Amióta eljár mozogni, nyitottabb az új dolgok felé – új hobbikat is kipróbált. Elmesélte nekem, hogy már ő is érzi a különbséget aközött, amikor otthon egyedül, online játszik a barátaival, és amikor egy igazi közösségbe csöppen a táncórákon.

👫

Egy táncórán sosincs egyedül az ember – életre szóló barátságok kötődhetnek, hiszen minőségi időt töltenek együtt a résztvevők (nekem is több értékes barátság alakult ki, amióta táncolok). Ez a sport megtanít arra, hogyan kell csapatban dolgozni, mit jelent egy igazi közösség részévé válni. A tánc segít minket abban, hogy kifejezzük érzelmeinket, önmagunkat, és rávilágít arra, mennyire fontosak az emberi kapcsolatok. Megtanítja, mit jelent a tisztelet, az alázat, a fegyelem, a megbecsülés. Megtanít figyelni magadra és másokra; olyan érzelmeket hoz ki belőled, mint az elhivatottság vagy a motiváció. Általa ismerkedhet meg az ember a kemény munkával és a kitartással.

🎭

Balázs elmondása szerint a tánc segíti feldolgozni a rossz élményeit is – ezt már számtalan tanítványom is visszaigazolta. A tánc támogatja érzelmi világunkat.️

😊

Balázs szavait idézve: „Egy táncóra fizikailag lemerít, de mentálisan feltölt, így újult erővel tudok nekiállni más munkának.” Ez szintén egy olyan mondat, amit rengetegszer mondtak nekem tanítványaim.

Úgy gondolom, elhanyagolhatatlan megtapasztalnia már fiatal korában az embernek, milyen érzés, amikor valóban feltöltődik mentálisan. Éppen ezért sokszor leültetem a gyermekeket az órámon, hogy beszélgessünk. Meséljék el nekem, mit éreznek tánc közben, éreznek-e magukon vagy a környezetükön bármi változást.️ Próbálom rávezetni őket arra, hogy megtanuljanak tudatosabban élni, hogy ne csak történjenek körülöttük a dolgok, hanem észrevegyék és irányítsák őket.️

🗝
🤗

Már régóta vallom, hogy a tánc lehet a kulcsa, hogy a fiatalabb generáció könnyebben nyisson egymás felé.